Waarom syntheseteksten?

Een stukje schrijven over een onderwerp: even googlen, knippen, plakken: klaar! Het kan, maar zo leer je weinig en haal je geen goede punten in het hoger en wetenschappelijk onderwijs.

Dankzij de moderne media worden informatiebronnen steeds talrijker en toegankelijker en daarom zijn vaardigheden in het vinden, analyseren en verwerken ervan essentieel voor leerlingen en studenten. Een goede manier om deze vaardigheden te oefenen is door te leren hoe je syntheseteksten moeten schrijven. Als je naar de hogeschool of universiteit gaat, wordt van je verwacht dat je deze vaardigheden beheerst.

Ook inhoudelijk biedt het schrijven van een synthese meerwaarde. Je kunt namelijk niet de structuur van een voorbeeldtekst volgen, zoals bij het maken van een samenvatting. Om een goede synthesetekst te schrijven, moet je bepalen wat de relevante hoofdzaken voor jouw artikel zijn en daarna die hoofdzaken uit verschillende teksten op zinvolle wijze met elkaar verbinden. Dit leidt tot een veel dieper begrip van de informatie, dan wanneer je bronnen een aantal malen bestudeert of samenvattingen maakt van enkele bronnen. 

Kortom, als je een synthesetekst schrijft oefen je niet alleen je schrijfvaardigheid, maar leer je ook meer over het onderwerp van je tekst dan wanneer je een samenvatting schrijft.