
Schrijfvaardigheid bij Nederlands
Nederlands is, samen met Engels en wiskunde, één van de kernvakken in het voortgezet onderwijs. Deze vakken worden door de overheid (OCW) gezien als bepalend voor succes in het vervolgonderwijs en op de arbeidsmarkt.
Binnen het schoolvak Nederlands neemt schrijfvaardigheid een belangrijke rol in, maar leerlingen en leraren in het voortgezet onderwijs ervaren een kloof tussen het leren lezen en schrijven bij Nederlands en het lezen en schrijven om te leren bij andere vakken in het voortgezet onderwijs (Van der Leeuw en Meestringa, 2017).
Daarnaast zijn in onze samenleving informatiestromen steeds talrijker en toegankelijker geworden en daarom zijn vaardigheden in het verwerven, kritisch analyseren, verwerken en rapporteren van (vooral tekstuele) informatiebronnen essentieel voor maatschappelijke participatie. Aan deze vaardigheden wordt niet altijd voldoende aandacht besteed in de lessen Nederlands.
Maar ook voor het succesvol doorlopen van vervolgonderwijs is het van belang dat leerlingen deze vaardigheden bezitten. Zowel op het hbo als op de universiteit worden er regelmatig opdrachten gegeven waarbij studenten op basis van complexe bronteksten eigen essays, papers en een scriptie schrijven.
Leerlingen kunnen deze vaardigheden verwerven door syntheseteksten te leren schrijven.