Schrijfproces

Schrijven is een gecompliceerd proces en vooral hybride taken, waarbij lezen, luisteren, kijken en schrijven samengaan, kunnen cognitieve overbelasting veroorzaken. Om dit te voorkomen, ontwikkelen mensen routines. 

In onderzoek naar schrijfroutines wordt meestal onderscheid gemaakt tussen twee verschillende aanpakken:

  1. De gedachten ordenen voorafgaand aan het schrijven: notities, schema's... Relatief weinig meer veranderen tijdens het schrijven (tekstarchitect);
  2. De gedachten ordenen tijdens en door het schrijven. Verschillende versies produceren, aanpassen, verbeteren, herschrijven (tekst(beeld)houwer).

Schrijfinstructie in lesmethodes is vaak gericht op de de eerste groep (tekstarchitect), maar aandacht voor het ontwikkelen van een persoonlijke schrijfroutine bevordert de schrijfvaardigheid (d.m.v. zelfregulatie en motivatie) en beïnvloedt de effectiviteit van schrijfinstructie. Daarom kan het aanbieden van een keuze tussen verschillende leeractiviteiten om dezelfde vaardigheid te oefenen ervoor zorgen dat schrijfinstructie even effectief is voor leerlingen met verschillende schrijfroutines.

Ontdek hier wat jouw schrijfroutine is. (Je kunt de vragenlijst pas invullen nadat je docent die heeft klaargezet)